Vi benytter Cookies for å forbedre din brukeropplevelse. Les mer her

03.07.2020

DEN RASKESTE VEIEN TIL PENE HULL

Full fart på bormaskinen er en sikker måte å ødelegge en god bimetall hullsag. Er det pene hull og raskt arbeid du ønsker, da må du velge riktig hullsag til oppgaven.

Hullsagen er et naturlig og selvfølgelig hjelpemiddel i mange sammenhenger. En hullsag i riktig størrelse er unik når det gjelder å lage jevne og pene hull til elbokser, downlights eller gjennomføring for rør og kabel.

Kjapt går det også, i beste fall.

Som med mange andre typer tilbehør er det også innenfor hullsager mye forskjellig å velge mellom. Basert på valgene du gjør kan du få laget hullene du skal kjapt, pent og effektivt. Eller du kan bli stående å gnage i en evighet med en hullsag som bare spinner og ryker, før du til slutt greier å tvinge fram et hull med svidde og ujevne kanter.

Ikke bare er det det forskjellige kvaliteter ute og går, her må du også forholde deg til ulike typer hullsager som er egnet til ulike materialer.

Bimetall universalredskap

De fleste har forstår at en diamanthullsag er tingen der det skal lages hull i flis og betong. Men for nær sagt "alle" andre materialer har mange blitt vant til å bruke bimetall hullsag som universalredskap.

Med drillen på sakte fart gnager den seg tålmodig gjennom det meste. Også metaller. Men i treverk er det mange som lar tålmodigheten ligge igjen i verktøykassa, og gir full gass på bormaskinen i troen på at det er raskeste vei til gjennombrudd. De blir ofte(st) skuffet.

Varmen er den største utfordringen. Kjører du hullsaga fortere enn den er beregnet for i det aktuelle materialet skader du materialet og sløver raskt tennene på hullsaga. Også når du kjører en bimetall hullsag i "bare" treverk, sier produktsjef Marius Bang i Luna Norge.

Bildecollage_hullsager1.jpg

Høy hastighet

Å velge riktig redskap til jobben du skal gjøre kan gjøre stor forskjell på tiden du bruker. En 51 mm bimetall hullsag med den vanlige, tette tanningen vi alle kjenner skal kjøres på 200 o/min i treverk. Fortere enn det, så øker faren dramatisk for å ødelegge tannkanten.

En hardmetall hullsag i samme diameter kjøres på 900-1200 o/min i det samme treverket, uten å skade verken redskap eller materiale.

Hvilken av de to hullsagene tror du er raskest i å lage...? Mange håndverkere har gjort førstehånds erfaringer med denne forskjellen.

– For eksempel en elektriker vi møtte på en messe. Han hadde akkurat montert flere hundre takspotter i et leilighetsprosjekt, og svettet og slitt med en bimetallsag i himlingsplater. Da han så hvor lett denne hardmetallsaga glir gjennom MDF-plater fikk han nesten tårer i øya, humrer Bang.

De velkjente bimetall hullsagene har en tannkant i HSS-stål sveiset fast i en stamme av seigt verktøystål. Den er uvurderlig i sin fleksibilitet, og kan brukes i mange ulike materialer.

– I treverk der du risikerer å møte metall er den suveren, sier Bang.

Bildecollage_Hullsager_treverk_MDF.JPG

Velg riktig type

Men der må du også bruke tida som trengs. Kjører du for fort fylles tennene med spon, du blir stående og gnage og det eneste som kommer ut av det er røyk og varme.

En TCT (se siste avsnitt) hardmetall hullsag har en helt annen type tanning som ikke fylles på samme måte. hardmetall hullsager er det mest effektive valget når det skal lages hull i MDF, gips, plast, spon, kryssfinér og treverk uten metall.

– Uansett hvilken type hullsag du velger er det viktig å velge et turtall som passer hullsagen og materialet du skal skjære hull i, understreker Marius Bang.

Bildecollage_Hullsager_Ferdig resultat.JPG

Hovedtyper av hullsager 

  • Bi-metall. Jern, stål (ikke herdet), rustfritt, kobber, aluminium, treverk, treverk med spiker, trebaserte plater og plast. Gode skjæreegenskaper i metall.
  • TCT hardmetall. TCT = tungsten carbide teeth. Tre, trebaserte plater, plast og gips. Rask avvirkning med stor boredybde.
  • Diamantbelagt. Keramiske materialer og glass. Krever vannkjøling.
  • Diamantinnstøpt. Fliser, klinker, keramiske materialer, marmor og murstein. Kan brukes uten vannkjøling.